میلگرد آلومینیوم یکی از ده ها نوع از اشکال الومینیوم در جهان و یکی از پر مصرف ترین اشکال این فلز سبک می باشد.
میلگرد با استانداردهای متفاوتی تولید میشود و در هر استانداردی طبقه بندی مشخصی با نوع ترکیبات الیاژ متفاوتی دارند.
کابردها میلگرد الومینیوم در صنایع مختلف شامل دسته بندی وسیعی میشود،که از جمله انها قطعات خودرو ،لوازم خانگی و صنعتی و … می باشد.
پر مصرف ترین نوع الیاژ الومینیوم الیاژهای گروه 7000 و 6000 میباشند و علت استفاده از این الیاژها به خاطر خواص مکانیکی و تراشکاری و البته مقاوت به فرسایش این نوع از الیاژهای الومینیوم میباشد.
میلگرد الومینیوم همچون دیگر اشکال الومینیوم تنوع مصرف و الیاژ زیادی دارد این شکل از الومینیوم از قطر ۱ میلیمتر تا ۵۵۰ میلیمتر در بازار ایران موجود میباشد.
در حالی که بسیاری از مردم میلگرد را دیده یا شنیده اند، تعریف میلگرد چیست، درک نحوه ساخت آن، دانش نحوه کار و کاربردهای مختلف آن کمتر شناخته شده است. این مقاله به معرفی میلگرد می پردازد.
میلگرد چیست؟
میلگرد که مخفف “میله تقویت کننده” یا “نوار تقویت کننده” است، میله ای فلزی است که برای کمک به افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می شود. در نتیجه به سازه های بتنی کمک می کند تا در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی مقاومت کنند. از آنجایی که این نقاط ضعف بتن هستند، میلگرد سازه های بتنی را تقویت می کند که در غیر این صورت تحت این نیروها از هم می پاشند.
میلگرد معمولاً در سازه های بتنی قابل مشاهده نیست زیرا معمولاً درون سازه بتنی مدفون می شود. تقریباً همیشه از فولاد ساخته می شود زیرا فولاد مانند بتن دارای خواص انبساط حرارتی است که مسائل مربوط به تغییر دما را کاهش می دهد. میلگرد معمولاً صاف نیست، برای جلوگیری از لغزش در ساختار بتنی با دنده ساخته می شود.
میلگرد چگونه ساخته می شود؟
میلگرد آلومینیوم تقریباً همیشه از فولاد ساخته می شود که دارای خواص کششی عالی نسبت به بتن است. جالب توجه است که معمولاً از فولاد بازیافتی مانند ماشینهای قدیمی، وسایل و ماشینآلات که با کورههای قوس الکتریکی ذوب میشوند، به شکل بیلت خنک میشوند و سپس ذخیره میشوند، ساخته میشود. هنگامی که بیلت ها برای ساخت میلگرد آماده می شوند، دوباره تا دمای بالا (اما زیر دمای ذوب خود) گرم می شوند و به سرعت از طریق یک سری ابزار اکستروژن تغذیه می شوند. مراحل مختلف ابزارسازی اکستروژن تا زمانی که قطر میلگرد مورد نظر به دست آید، شمش فولادی را به میله های با قطر کوچکتر و کوچکتر فرو می برد. مجموعه ای از ابزارها تغییر شکل های مورد نیاز برای جلوگیری از لغزش در بتن را ایجاد می کند. سپس میلگرد به طول مورد نظر بریده می شود.
میلگرد چگونه کار می کند؟
مقاومت کششی میلگرد فولادی مکمل مقاومت فشاری بتن برای ایجاد سازه هایی است که ترکیبی از هر دو نوع مقاومت را دارند. این امر خطر شکستگی را کاهش می دهد و به سازه اجازه می دهد تا در مقابل حرکات و نیروهایی که در غیر این صورت ممکن است باعث از کار افتادن سازه بتنی شود، بهتر مقاومت کند.
میلگرد آلومینیوم اغلب به صورت شبکه ای گذاشته می شود. به این معنی که قطعات مختلف میلگرد به صورت موازی و عمود بر یکدیگر قرار می گیرند تا بتواند نیروهای کششی را از جهات مختلف تحمل کند. تغییر شکل های بیرونی میلگرد تضمین می کند که میلگرد از سازه بتنی خارج نمی شود. گاهی اوقات میلگرد در انتها خم می شود تا آن را بیشتر در محل خود در یک سازه بتنی محکم کند.
میلگرد در کجا استفاده می شود؟
میلگرد در اکثر سازه های بتنی کاربرد دارد. نمونه های رایج عبارتند از:
- ساختمان های بلند
- رمپ پارکینگ
- پایه های بتنی
- پل ها
- پایه ها
- جاده ها و جاده های ضخیم